عفونت لوزالمعده عارضه ای جدی و درمان پذیر
دكتر ایزی: تهران – به التهاب لوزالمعده پانكراتیت گفته میگردد. در صورتیكه شدت و علایم بیماری خفیف باشد، امكان دارد بدون درمان رفع شود؛ ولی در بعضی موارد با علایمی همراه می باشد كه می تواند زندگی بیمار را تهدید كند.
به گزارش روز دوشنبه گروه اخبار علمی ایرنا از ساینس، پانكراس (لوزالمعده) غده پهن و درازی است كه در بخش فوقانی شكم قرار دارد. غده پانكراس هم برون ریز و هم درون ریز است؛ یعنی ترشحات آن هم مستقیما وارد جریان خون می شوند و هم برای هضم پروتئین، چربی و كربوهیدرات، وارد روده می شوند.
غذا به محض ورود به روده كوچك، توسط آنزیم های ترشح شده از پانكراس و اسید معده، هضم میگردد. آنزیم های پانكراس با وجود هضم چربی و كربوهیدرات، هیچ آسیبی به پرز و دیواره روده وارد نمی كنند. بخش اعظم هضم چربی، پروتئین و نشاسته، به عهده آنزیم های ترشح شده از پانكراس است. یكی دیگر از مهمترین وظایف پانكراس، تولید انسولین است كه سبب كاهش قند خون و تولید انرژی از آن میگردد.
پانكراتیت یا همان التهاب پانكراس می تواند به دو صورت حاد یا مزمن بروز كند. در صورتیكه شدت و علایم بیماری خفیف باشد، امكان دارد بدون درمان رفع گردد ولی در بعضی موارد با علایمی همراه می باشد كه می تواند زندگی بیمار را تهدید كند.
مهمترین علایم پانكراتیت حاد عبارتند از:
-درد در ناحیه بالای شكم
- دردی كه در ناحیه شكم احساس میگردد و به قسمت پشت سرایت می كند
- احساس درد در ناحیه شكم كه سپس صرف غذا شدیدتر می شود
-تب
-حالت تهوع
-افزایش ضربان قلب
- استفراغ
شكم درد، كاهش بی خود وزن و مدفوع چرب از مهمترین علایم پانكراتیت مزمن هستند.
**مهمترین علل پانكراتیت
این عارضه زمانی رخ می دهد كه آنزیم های گوارشی در حالیكه هنوز در پانكراس هستند، فعال می مانند و با تحریك سلول های پانكراس منجر به التهاب می شوند. با تكرار پانكراتیت حاد، این عارضه به نوع مزمن تبدیل میگردد. این بیماری می تواند موجب بروز بافت زخم در لوزالمعده و اختلال در عملكرد این عضو حساس شود. بلا لوزالمعده شروع دیابت و مشكلات گوارشی و هضم است. مصرف الكل مهمترین دلیل بروز پانكراتیت است. سنگ كلیه، جراحی شكم، استعمال دخانیات، فیبروز سیستیك، مصرف برخی دارو ها، سابقه خانوادگی پانكراتیت، سطوح بالای تری گلیسیرید، سنگ كیسه سفرا، عفونت، جراحت در ناحیه شكم، سطح بالای كلسیم خون و سرطان پانكراس از مهمترین علل این عارضه هستند.
پانكراتیت می تواند عوارض جانبی جدی به همراه داشته باشد كه عبارتند از:
-عفونت
پانكراتیت مزمن می تواند پانكراس را مستعد مبتلاشدن به انواع عفونت ها و باكتری كند. عفونت پانكراتیت بسیار جدی است و باید بافت عفونی توسط جراح برداشته شود.
-نارسایی كلیه
این عارضه با دیالیز قابل درمان است.
-مشكلات تنفسی
پانكراتیت حاد با تغییرات شیمیایی بدن بر عملكرد ریه موثر است و موجب كاهش شدید سطح اكسیژن خون میگردد.
-دیابت
آسیب سلول های تولید كننده انسولین در پانكراس عامل بروز دیابت است.
-سوء تغذیه
پانكراتیت با كاهش تولید آنزیم های گوارشی موجب بروز سوء تغذیه و كاهش شدید وزن میگردد. اسهال از دیگر علایم این عارضه است.
-سرطان پانكراس
التهاب مزمن ناشی از پانكراتیت یك عامل خطر برای بروز سرطان است.
***روش های تشخیص
معمولا تشخیص این عارضه با آزمایش خون، آزمایش مدفوع، سی تی اسكن و ام آر آی انجام میگردد.
***درمان
معمولا درمان این عارضه در حالت های خفیف با رژیم غذایی بسیار سبك و یا اجتناب از مصرف غذا به مدت چند روز تحت نظر پزشك است. سرم های مختلف باز می تواند توسط پزشك تجویز شود، سپس با عنایت به نوع و علت بیماری، روش هایی از قبیل جراحی و تجویز داروی های مختلف صورت می گیرد.
علمی (6)**9259**1440
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب