مهم ترین عامل پیش گیری از اضافه وزن
دکتر ایزی: رییس انجمن پیشگیری و درمان چاقی ایران پیرامون موضوع چاقی و اضافه وزن افراد و خوردن و نخوردن غذاها، توضیحاتی را ارائه داد.
به گزارش دکتر ایزی به نقل از مهر، فریدون عزیزی رییس انجمن پیشگیری و درمان چاقی ایران با اشاره به جزییات نهمین کنگره پیشگیری و درمان چاقی ایران که در ایام ۲۸ لغایت ۳۰ آذر ماه در مرکز همایش های دانشگاه شهید بهشتی برگزار می شود، با تأکید بر این که افزایش و شیوع چاقی و دیابت همین طور پیشگیری و مراقبت این بیماریها در رأس امور سلامت کشورها قرار گرفته است اظهار داشت: در ایران اسلامی به یمن برنامه ریزی مسئولان طی ۴ دهه سیستم سلامت کنترل عوامل عفونی و واگیردار را به نحو مطلوبی انجام داده است و با وجود زیرساخت فراگیر سامانه سلامت بجز در موارد نوظهور این گروه از بیماریها به نحو مطلوبی مهار شده اند. وی با اعلان اینکه شیوع چاقی به عنوان یکی از عوامل عمده این گروه که عامل خطر بروز انواع بیماریهای مزمن است اضافه کرد: این بیماری با سرعت چشمگیری رو به فزونی است به نحوی که این بیماری در رأس هزینه های نظام سلامت، طی دهه های آینده قرار می گیرد. اهتمام به مقابله با این معضل در امتداد آینده نگری سلامت جامعه ایرانی یکی از اصلی ترین اولویت ها در عرصه پیشگیری های اولیه و ثانویه به شمار می آید. عزیزی افزود: نهمین کنگره پیشگیری و درمان چاقی ایران بدنبال سیر دو سالانه گردهمایی های پیشین با همکاری معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با هدف رویکرد جامع به پیشگیری چاقی در سطوح مختلف پیشگیری و ارائه تازه های علمی مرتبط از یک سو و نیز ارائه پیشنهادات عملی مبتنی بر شواهد جهت برون رفت از تنگنای همه گیری چاقی از طرف دیگر، تمامی دانشمندان و طالبان علم و نیز مسئولان ذیربط در عرصه های مختلف و مرتبط را به حضور و مشارکت دعوت می کند. عزیزی با اشاره به با اهمیت ترین دلیلهای بروز چاقی در ایران اظهار داشت: افزایش وزن و چربی بدن، که در اثر عوامل محیطی و مساعد بودن ساختمان ژنتیک فرد ایجاد می شود چاقی می گویند. افزایش وزن و چاقی را می توان با بهره گیری از جدول های قد و وزن که برای گروههای با جثه های کوچک، متوسط و بزرگ تهیه شده اند مشخص کرد ولی معیاری که امروزه بطور وسیع برای تعریف چاقی به کار می رود نمایه توده بدنی است. وی بیان کرد: عوامل ژنتیکی و اپی ژنتیک در ایجاد چاقی نقش عمده ای دارند. سبک زندگی در زمان حاملگی و تغییرات وزن در این دوران و نیز عوامل مؤثر در بیماریهای غیر واگیر در سه سال اول زندگی بر بروز چاقی تأثیر گذار هستند. وی اشاره کرد: در افراد چاق غذای بسیار پرکالری و یا شیرین عوامل مهمی در پایین آوردن کنترل و خود تنظیمی این سیستم است. عزیزی در پاسخ به این پرسش که آثار چاقی در ایران نسبت به کشورهای منطقه و جهان چگونه است؟ اظهار داشت: در تهران حدود ۷۰ درصد افراد بالای ۲۰ سال دارای اضافه وزن یا چاقی هستند در تهران نمایه توده بدنی حدود ۴۵ درصد افراد در محدوده اضافه وزن، حدود ۲۵ درصد هم در محدوده چاقی است. مطالعات نشان داده اند که افزایش وزن و چاقی در جوامع شهری و روستایی ایران از شیوع بالایی برخوردارست. وی افزود: در افراد ۳۰ سال به بالا در نواحی شهرنشین، این عارضه تا ۸۲ درصد، در روستاییان تهران تا ۷۲ درصد و در روستاهای دور افتاده که هنوز عوامل شهرنشینی نفوذ زیادی ندارند تا ۴۴ درصد افراد افزایش وزن دارند و یا دچار چاقی هستند. بگفته این پزشک، شیوع اضافه وزن و چاقی در ایران از متوسط جهانی بیشتر است ولی فاصله آن از کشورهای پیشرفته و برخی کشورهای عربی به سرعت کمتر شده است. وی درباره ی عوامل مؤثر در جلوگیری از بروز چاقی اظهار داشت: یکی از با اهمیت ترین دورانی که برای پیش گیری از چاقی فرزندان درنظر گرفته شده است، زمان حاملگی و دوران نوزادی و کودکی خصوصاً سال اول بعد از تولد است. با اهمیت ترین عواملی که در چاقی فرزندان موثرند عبارتند از: ۱- دوران بارداری؛ سیگار کشیدن مادر افزایش وزن زیاد هنگام حاملگی و دیابت حاملگی ۲- در سال اول زندگی؛ شیر دادن مادر کمتر از ۱۲ ماه و خواب کمتر از ۱۲ ساعت کودک، بعلاوه کودکانی که با عمل سزارین متولد می شوند احتمال اضافه وزن و چاقی بیشتری در سالهای زندگی دارند. وی ادامه داد: در دوران کودکی و نوجوانی و خصوصاً تا ۸ سالگی تغذیه سالم و فعالیت بدنی مناسب با اهمیت ترین عامل پیش گیری از بروز اضافه وزن و چاقی در بزرگسالی است. عزیزی با اهمیت ترین راه های پیش گیری از چاقی را اصلاح شیوه زندگی، برنامه های راهبردی در دوران حاملگی و تعیین فاکتورهای توده بدنی مطرح کرد.
منبع: دكتر ایزی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب