گزارش دكتر ایزی؛

نقش بوفه مدارس در بروز بیماری کبد چرب

نقش بوفه مدارس در بروز بیماری کبد چرب

دکتر ایزی: یک فوق تخصص گوارش و کبد، از نقش بوفه مدارس در بروز بیماری کبد چرب گفت.


به گزارش دکتر ایزی به نقل از مهر، کبد چرب به سبب کم تحرکی، افزایش وزن و استفاده از غذاهای پرکالری، کم فیبر و غذاهای آماده بروز می کند. آن چه مسلم است و می توان بر این ادعا تاکید و اصرار داشت، این است که کبد چرب را می توان سوغات زندگی صنعتی دانست که موجب تهدید سلامت جوامع شده است. در این میان، متأسفانه شاهد شیوع این بیماری در سنین کودکی و نوجوانی هم هستیم؛ در صورتیکه تا یکی دو دهه قبل، این قبیل عارضه ها را می بایست در سنین بزرگسالی به بعد جستجو می کردیم. اما، امروزه شاهد کبد چرب در خردسالان و نوجوانانی هستیم که به سمت مصرف خوراکی ها و غذاهای آماده رفته اند و در عین حال، هیچ تحرک و فعالیت فیزیکی هم ندارند. عبدالرضا نوروزی رییس انجمن تغذیه بالینی ایران، با عنوان این مطلب که چاقی و عوارض آن در ایران به سرعت رو به افزایش است، اظهار داشت: با این روند که پیش می رویم، جایگاه ایران در جهان از رتبه فعلی که چهل و دوم است، در ۱۴۱۴ به رتبه نهم می رسد. سیدموید علویان فوق تخصص گوارش و کبد، در ارتباط با نقش بوفه مدارس در شیوع کبد چرب، اظهار داشت: خیلی از بوفه ها به خردسالان مواد غذایی مانند کیک هایی با قند و روغن های ناسالم می فروشند. این کیک ها ممکنست دارای شیره های خوشمزه ولی غیربهداشتی باشند که موجب می شود خردسالان به مصرف غذاهای بسیار شیرین عادت کنند. وی در عین حال اشاره کرد: گرسنگی ناشی از اُفت قند خون می تواند قدرت یادگیری را کم کند، اما تعدادی از میان وعده هایی که در بوفه مدارس ارائه می شوند، چندان سالم نیستند. علویان در ادامه چند پیشنهاد را برای عرضه تغذیه سالم در بوفه مدارس بیان کرد و اضافه کرد: بجای چیپس های صنعتی که حاوی اسیدهای چرب ترانس و نمک بالا هستند، می توان سیب زمینی سرخ کرده خانگی با روغن های سالم و کم نمک به همراه ادویه های طبیعی مانند آویشن و پودر سیر پیشنهاد کرد. وی اظهار داشت: بیسکویت های صنعتی اغلب حاوی شکر اضافی و مواد مضر هستند. بجای آن، می توان کیک های خانگی با مواد اولیه مرغوب به دانش آموزان داد. این فوق تخصص گوارش و کبد اضافه کرد: آبمیوه های آماده ارزش غذایی پایینی دارند. بهتر است این نوشیدنی ها با میوه های تازه و فصل جایگزین شوند. همچنین، نوشابه های گازدار به سبب قند بالا و ارزش غذایی کم سفارش نمی شوند. دوغ به عنوان یک جایگزین سالم می تواند به بهبود تغذیه دانش آموزان کمک نماید. علویان با عنوان این مطلب که پفک حاوی نمک فراوان و ارزش غذایی کمی است، اظهار داشت: ذرت بو داده می تواند به عنوان منبع فیبر جایگزین مناسبی باشد. وی اشاره کرد: شکلات های تلخ به سبب داشتن فلاونوییدها می توانند به بهبود تغذیه کمک کنند، در صورتیکه آب نبات ها به سبب چسبندگی موجب پوسیدگی دندان ها می شوند. علویان اظهار داشت: میوه های خشک و مغزها منبع خوبی از فیبر و املاح ضروری مانند آهن و کلسیم هستند که می توانند به رشد خردسالان کمک کنند. وی ادامه داد: فرآورده های گوشتی صنعتی حاوی نیترات هستند که می تواند به نیتروزآمین تبدیل گردد، ترکیبی که ممکنست سرطان زا باشد. تهیه ساندویچ های خانگی مانند ساندویچ مرغ می تواند جایگزین مناسبی باشد. علویان اظهار داشت: فرهنگ سازی و نظارت دقیق بر بوفه مدارس می تواند نقش مهمی در ارتقای سطح سلامت دانش آموزان ایفا کند. با ارائه غذاهای سالم و تشویق به عادات غذایی مناسب، می توان از بروز بیماری هایی مانند کبد چرب و مشکلات در رابطه با تغذیه ناصحیح پیشگیری کرد.

1403/07/28
09:56:30
22
5.0 از ۵
تگهای خبر: بهداشت , بیماری , سرطان , سلامت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳

لینک دوستان دكتر ایزی

دکتر ایزی Drez.ir

تگهای دكتر ایزی

drez.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دكتر ایزی محفوظ است

Dr EZ دكتر ایزی

پاسخ به سوالات پزشکی