نقش چاقی و لاغری در سلامت باروری زنان
به گزارش دکتر ایزی، خوزستان رییس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان اظهار داشت: هم زنان با کمبود وزن و هم زنان دارای اضافه وزن، گرفتار سیکل های قاعدگی نامنظم هستند و تخمک گذاری در آنها رخ نمی دهد یا به اندازه کافی نیست.
مهنوش صاحبدل در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به نقش لاغری و اضافه وزن در سلامت باروری اظهار داشت: حدودا ۱۲ درصد از دلیلهای تمام ناباروری ها کمبود وزن یا اضافه وزن است برای اینکه چربی اندک بدن منجر به تولید ناکافی استروژن و اختلال در سیکل ماهیانه زنان می شود، بطوریکه احتمال مبتلاشدن به ناباروری در بانوانی که BMI (شاخص توده بدنی) کمتر از ۱۹ در پیش از حاملگی دارند، ۲۵ درصد بیشتر است.
وی اضافه کرد: همین طور بانوانی که اختلالات غذایی مانند بی اشتهایی عصبی و رژیم های غذایی با کالری پایین دارند در معرض خطر بیشتری هستند. این زنان به سبب کمبود مواد مغذی مهمی مانند ویتامین B۱۲، روی، آهن و اسیدفولیک ناباروری را تجربه خواهند کرد.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان اظهار داشت: اضافه وزن در زنان به سبب داشتن سلول های چربی (علاوه بر اندام های جنسی، سلول های چربی نیز هورمون های جنسی تولید می کنند)، سبب تولیدمثل بیش از اندازه هورمون های مردانه می شود که ناباروری را در پی خواهد داشت. بطور کلی می توان گفت هم زنان با کمبود وزن و هم زنان دارای اضافه وزن، گرفتار سیکل های قاعدگی نامنظم هستند و تخمک گذاری در آنها رخ نمی دهد یا به اندازه کافی نیست.
اثر چاقی بر ناباروری
صاحبدل بیان کرد: یکی از اشکالات در رابطه با چاقی، ناباروری است. چاقی می تواند با بوجودآوردن علائمی مانند سندروم تخمدان پلی کیستیک، دیابت، اختلال در تعادل هورمونی، تغییر زمان قاعدگی، اختلال در قاعدگی و موارد دیگر بر باروری اثر منفی بگذارد.
وی اضافه کرد: اختلال در قاعدگی زنان چاق سه برابر زنان دارای وزن مناسب می باشد. چاقی دور شکم منجر به افزایش اختلال در قاعدگی و اختلال در تخمک گذاری و ناباروری در زنان می شود و این مساله می تواند به سبب اثر مقاومت به انسولین خصوصاً در زنان نابارور مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک باشد.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان عنوان کرد: افزایش وزن منجر به تغییر میزان ترشح هورمون ها به ویژه تبدیل هورمون اصلی زنانه (استروژن) به هورمون های مردانه می شود.
وی بیان کرد: افزایش نسبت دور کمر به دور باسن نیز با کاهش میزان باروری هم راه است.
صاحبدل اضافه کرد: تحقیقات نشان داده است BMI بیش از ۳۰ خصوصاً در زنان سیگاری خطر تأخیر باروری را بیشتر می کند. همین طور زنان با BMI بیش از ۲۵، دو برابر بیش از دیگران در معرض مبتلاشدن به ناباروری قرار دارند.
کاهش وزن چه تاثیری بر سلامت باروری می گذارد؟
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان اظهار داشت: کاهش وزن در زنان می تواند سبب کمک به باورر شدن افراد شود. کاهش وزن می تواند در نتیجه لقاح آزمایشگاهی (IVF) تأثیرگذار باشد، البته این کاهش وزن باید بصورت تدریجی و آهسته باشد برای اینکه کاهش وزن با شتاب در زنان می تواند با نامنظم شدن عادت ماهیانه همراه شود.
ارتباط ورزش و سلامت باروری
وی عنوان کرد: بطور کلی بانوانی که تحرک کافی دارند زمانی که مبادرت به آبستن شدن می کنند با مشکلات کمتری روبه رو می شوند و به سبب داشتن وزن مناسب از عوارضی مانند فشار خون خاص بارداری، اختلالات گوارشی و نیز چاقی بیش از اندازه مصون می مانند.
صاحبدل اضافه کرد: افراد چاق مبتلا به عارضه تخمدان پلی کیستیک و سندروم متابولیک که از عمده ترین دلیلهای نازایی است، می توانند با انجام حرکات ورزشی متعادل و زیر نظر متخصصص طب ورزشی این عارضه را درمان و از پیشرفت آن جلوگیری نمایند.
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه مرکز بهداشت خوزستان اظهار داشت: پیاده روی، شنا و یوگا سبب کاهش فشار می شود و با کاهش وزن، اثر مثبت زیادی بر باروری دارد اما ورزش های سنگین و دو ماراتن زنان را مستعد اختلالات قاعدگی و ناباروری می کند.
منبع: دكتر ایزی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب