بحران پزشكنما؛ از تبلیغات اغواگرانه تا مجازات هایی كه بازدارنده نیست
چگونه پزشک نماها را بشناسیم؟
دکتر ایزی: بحران پزشک نماها؛ بحرانی که با سکه شدن بازار جراحی های زیبایی بیشتر رخ نشان داده و بسیاری فارغ از داشتن یا نداشتن تخصص در این عرصه، وارد آن شده و به هر نحوی پولی به جیب می زنند؛ چالشی که کارشناسان حوزه سلامت معتقدند که قابل نظارت و پیشگیری است، اما با این شرط که همه دستگاه های نظارتی و متولیان سلامت با هدف مقابله با این پدیده دست در دست هم داده و مجازات های این سودجویان از سلامت مردم را جدی تر و بازدارنده کنند...
دکتر شیرین شجاعی_ مدیر کل نظارت، ارزشیابی و اعتباربخشی سازمان نظام پزشکی در گفت و گو با ایسنا، در حوزه پحث پزشک نماها و همین طور درباره ی بحث تبلیغات پزشکی و قوانین در ارتباط با این حوزه، اظهار داشت: باید توجه کرد که کلیه اعضای سازمان نظام پزشکی برای انجام تبلیغات باید از سازمان نظام پزشکی مجوز تبلیغات دریافت نمایند. ازاین رو اعضای جامعه پزشکی اگر بخواهند در رسانه ها شامل صدا و سیما، فضای مجازی، پخش تراکت، ارسال پیامک و... تبلیغ کنند، باید با مجوز سازمان نظام پزشکی باشد.
کلمات ممنوعه برای تبلیغات پزشکی
وی با اشاره به اینکه مجوز تبلیغات سازمان نظام پزشکی کاملا قانون مند است و سال هاست که بر روی مباحث آن کار شده است، اظهار داشت: این که درج چه کلمه ای مجاز و درج چه کلمه ای مجاز نمی باشد و نحوه درج تبلیغات مشخص شده است. بعنوان مثال موضوع رایجی که دائما مشکل ایجاد می کند، این است که بسیاری از همکاران پزشک در تبلیغات شان از کلمانی مانند "پرداخت قسطی"، "تخفیف"، "درمان ۱۰۰ درصدی" و... بهره برده یا به وفور کلمه "زیبایی" را استفاده می نمایند. در حالیکه خیلی از این موارد مطابق قانون تبلیغات مجاز، نباید وارد تبلیغات پزشکی شود. در عین حال تصاویر مستهجن نباید در هیچ تبلیغ پزشکی بیاید. حتی عکس صورت فرد هم نباید در تبلیغات پزشکی باشد. این که چشم فردی را می پوشانند و بقیه صورت را منتشر می کنند نیز درست نیست و همه این موارد قوانین دارد.
شجاعی با اشاره به اینکه متاسفانه یکسری همکاران مان از قوانین تبلیغات پزشکی ناآگاه هستند، اظهار داشت: از طرفی یکسری از افراد هم توجهی به دریافت مجوز تبلیغات پزشکی ندارند. در عین حال برخی هم پزشک نما هستند.
نحوه تشخیص پزشکان از غیرپزشکان
وی ضمن سفارش به مردم برای اطمینان از پزشک بودن فردی که بعنوان پزشک به او مراجعه می کنند، اظهار داشت: مردم می توانند در جست وجوگر اینترنت بنویسند "جست وجوی اعضای نظام پزشکی". وقتی این عبارت را بنویسید، سایت نظام پزشکی باز می شود یا می توانید به آدرس https: //membersearch.irimc.org/ مراجعه کنید. ازاین رو در سامانه جست وجوی پزشک سازمان نظام پزشکی، نام پزشک مورد نظر را درج کنید. اگر پزشک معتبر و از اعضای سازمان نظام پزشکی باشد، تمام مشخصات او برای مردم ارائه می شود. در این صورت مردم می توانند پزشکان معتبر را از پزشک نماها متمایز کنند.
رونمایی از سامانه صدور مجوز برای پزشکان
شجاعی با اشاره به اینکه در عین حال بتازگی سامانه مجوز تبلیغات پزشکان، به سیستم جست وجوی اعضای سازمان نظام پزشکی متصل شده است، اظهار داشت: نام این سامانه "سیتا" است که مخفف سامانه یکپارچه تبلیغات امور پزشکی است و یکسال بصورت پایلوت اجرا شد و ۱۹ مهر ماه ۱۴۰۱ از آن رونمایی گردید. این سامانه به سامانه جست وجوی پزشک متصل شده و مردم با جست وجوی پزشک مورد نظرشان می توانند مشاهده کنند که این پزشک آیا مجوز تبلیغات دارد یا خیر. ازاین رو با رونمایی از سامانه سیتا، مجوز تبلیغات در اختیار عموم مردم قرار گرفته و مردم بصورت آنلاین می توانند از مجوز تبلیغات پزشک مطمئن شوند. بعنوان مثال یک فردی امکان دارد پزشک باشد، اما درباره ی یک جراحی زیبایی یک تبلیغ اغواگرانه انجام دهد. علیرغم این سامانه مردم می توانند مطمئن شوند که آیا تبلیغ پزشک درست است یا خیر و مهم تر از آن مردم به سادگی می توانند مداخله گران غیرمجاز در زمینه پزشکی را شناسایی کنند.
چگونه غیرپزشکان را شناسایی کنیم؟
وی افزود: حتی مردم در صورت شناسایی یک فرد غیرپزشک، می توانند وارد بخش گزارش تخلفات سازمان نظام پزشکی شده و گزارش دهند که یک فرد غیر پزشک، در فلان آدرس تبلیغات پزشکی انجام می دهد و در صورت تمایل شماره تماس خودرا هم در سامانه سازمان درج کنند و ما هم این گزارش ها را پیگیری می نماییم. باید توجه کرد که نظارت از طرف سازمان نظام پزشکی وجود دارد، اما آنقدر کشور پهناور و این حوزه گسترده است که گاهی امکان دارد تخلفی هم در زمینه نظارتی کشف نشود که در این حوزه گزارش های مردمی راهگشاست. برای اینکه تخلف در حیطه پزشکی، سلامت مردم را به خطر می اندازد.
پزشکان چگونه مجوز تبلیغات دریافت کنند؟
شجاعی در ادامه اظهار داشت: در عین حال همکاران پزشک می توانند با رفتن به سامانه صدور پروانه آنلاین به آدرس https: //parvaneh.irimc.org/ توضیحات دستورالعمل تبلیغات در زمینه پزشکی را مطالعه کنند. کلمات ممنوعه در تبلیغات پزشکی، ادعاهای ممنوعه در امور پزشکی، تبلیغات مجاز در ارتباط با هر یک از گروههای پزشکی و... در این دستورالعمل تدوین شده است. هر یک از اعضای سازمان نظام پزشکی با ورود به میزکار شخصی خود در این سامانه می توانند تبلیغات مجاز در حیطه خودش را مشاهده کرده و با طی مراحلی در همین سامانه، درخواست صدور مجوز تبلیغات را عرضه کنند. اعتبار این مجوزها هم برمبنای نوع تبلیغ متفاوت می باشد. تعدادی از آنها اعتبار سه ماهه و برخی اعتبار یکساله دارند.
مجازات های متخلفین در زمینه پزشکی
وی با اشاره به اینکه حدود ۲۱۰ نظام پزشکی در سطح کشور وجود دارد، اظهار داشت: همه شعب نظام پزشکی دادستانی انتظامی نظام پزشکی، دادیاری و هیات بدوی دارند که در هر شهری نظارت بر عهده این بخش هاست؛ به صورتی که زمانیکه تخلفی رخ می دهد، آنرا بررسی نموده و مجازات های متناسب را صادر می کنند. ما سیستم های بازدارنده داریم. مجازات هایی برای جلوگیری از تخلف در نظام پزشکی وجود دارد. مجازات ها برمبنای تکرار شوندگی و متناسب با جرم بوده و از تذکر شفاهی آغاز می شود، تا تذکر کتبی با درج در پرونده و بعد درج در نشریات محل طبابت و سپس محرومیت از طبابت از سه ماه تا یکسال در محل طبابت، تا کل کشور و بعد از آن محرومیت از طبابت یکسال تا پنج سال در کل کشور و در آخر هم محرومیت دائمی از طبابت در کل کشور خواهد بود.
شجاعی افزود: حال اگر فرد متخلفی در زمینه پزشکی شناسایی شود که تبلیغات بدون مجوز انجام می دهد، پس از بررسی ها مشخص شود که اصلا پزشک نیست، در این شرایط برخورد با سازمان نظام پزشکی نیست، بلکه ما به معاونت درمان آن شهر اطلاع می دهیم و دادسرای عمومی انقلاب در این حوزه اقدام می کنند.
مجازات پزشک نماها بازدارنده نیست
وی درباره ی چالش برخورد با پزشک نماها و مجازات هایی که گفته می شود بازدارنده نمی باشد، اظهار داشت: قوانین قبلی که در حوزه برخورد با افراد پزشک نما وجود داشت و حتی تا حبس تعزیری و... هم به این افراد حکم داده می شد، متاسفانه چند سال قبل مجازات ها را کم کردند و همین موضوع سبب شده که مجازات ها بازدارنده نباشد.
چالش تعرفه های غیرواقعی پزشکی
شجاعی درباره ی وضعیت تخلفات تعرفه ای پزشکی، اظهار داشت: زمانیکه مردم تخلفاتی مانند تخلفات تعرفه ای را مشاهده نمودند، باید به نظام پزشکی شهرشان مراجعه کنند. در عین حال در صورتیکه مستندات داشته باشند و تخلف اتفاق افتاده باشد، رسیدگی می شود و اگر اثبات شود که پزشک پولی خارج از تعرفه دریافت کرده است، با او برخورد انتظامی می شود.
وی ضمن اشاره به تعرفه های پایین و غیرواقعی در زمینه پزشکی، اظهار داشت: آیا مردم باور می کنند دریافتی یک جراح در بیمارستان های دولتی، از عمل آپاندیس، عمل فتق کشاله ران، عمل شکستگی ترقوه و خیلی از عمل های دیگر زیر ۱۰۰ هزار تومن است!؟ بله دریافتی یک جراح در بیمارستان های دولتی برای این عمل ها زیر ۱۰۰ هزار تومان بوده که آن هم با تاخیر در پرداخت های بیمه بعد از چندین ماه همراه می باشد. حال اگر خدای نکرده همین بیمار فوت کند، جراح باید ۸۰۰ میلیون تومان دیه بدهد. این سیاست اشتباه است مسئولین و تصمیم گیران باید هزینه واقعی این خدمات را بوسیله بیمه ها به کادر درمان پرداخت کنند تا هم به مردم فشاری وارد نشود و هم کادر درمان با انگیزه و علاقه بیشتر بتوانند فعالیت کنند، اما سیاست های فعلی سبب بی انگیزگی کادر درمان و افزایش مهاجرت یا پرداختن به سایر کارها و متاسفانه گاها زمینه ساز برخی تخلفات شده است.
عمده جامعه پزشکی کارتخوان دارند
وی درباره ی وضعیت نصب کارتخوان در مطب ها نیز اظهار داشت: سازمان نظام پزشکی بعنوان یک نظام حرفه ای خصوصی که عهده دار مسئولیت های دولتی، اجتماعی و عمومی است، مسئولیت صنفی هم دارد و مسئولین صنفی هیچ گاه نمی گویند که بی قانونی خوب است.
شجاعی اظهار داشت: ازاین رو اساسا ما از اجرای قانون استقبال می نماییم. با این وجود اجرای قانون در زمینه پزشکی هم باید مانند همه اقشار باشد. تاکید ما هم این است که همه اقشار باید کارتخوان نصب کنند. نباید انگشت بهتان را فقط به سمت جامعه پزشکی گرفت. جامعه پزشکی هم مانند سایر اقشار است و خیلی از اعضای جامعه پزشکی کارتخوان نصب کرده اند و اندک شماری امکان دارد تخلف داشته باشند.
منبع: دكتر ایزی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب