قند تلخ
دكتر ایزی: یاسوج- برمبنای آخرین آمارهای دانشگاه علوم پزشكی كهگیلویه و بویراحمد بیشتر از 16 هزار نفر از جمعیت 713 هزار نفری استان به دیابت یا مرض قند مبتلا هستند كه با عنایت به نتایج این بیماری كام خیلی از خانواده ها را تلخ كرده است.
به گزارش دكتر ایزی به نقل از ایرنا با تغییر سبك زندگی، بعضی بیماری ها گسترش بیشتری یافته و الگوی بیماری ها از بیماری های حاد به سمت بیماری های مزمنی مانند دیابت تغییر یافته است.
دیابت در خیلی از كشورها به یك بیماری همه گیر تبدیل گشته است كه بر طبق گزارش های سازمان جهانی بهداشت، تعداد مبتلایان به این بیماری امكان دارد در سال 2030 به 336 میلیون نفر برسد.
براساس نظر كارشناسان، در دیابت، سرعت و توانایی بدن در استفاده و سوخت و ساز كامل گلوكز كاهش یافته و از این رو میزان قند خون افزایش می یابد.
وقتی افزایش قند در دراز مدت در بدن وجود داشته باشد، سبب تخریب رگ های بسیار ریز در بدن میگردد كه می تواند اعضای مختلف بدن همچون كلیه، چشم و اعصاب را درگیر كند و همین طور خطر بیماری های قلبی عروقی را افزایش دهد.
** ابتلای 16 هزار نفر در كهگیلویه و بویراحمد به دیابت
كارشناس دیابت معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی یاسوج اظهار داشت: بیشتر از 16 هزار بیمار مبتلا به بیماری دیابت در كهگیلویه و بویراحمد وجود دارد كه بیشتر آنها زن هستند.
مهناز همتی گفت: حدود 52 درصد از این بیماران دیابتی شناسایی شده شهری و 48 درصد آنها باز روستایی هستند.
وی اضافه كرد: در جمعیت شهری حدود 66 درصد بیماران شناسایی شده زنان و 34 درصد را مردان تشكیل داده و در جمعیت روستایی 70 درصد جمعیت شناسایی شده را زنان و فقط 30 درصد را مردان تشكیل داده اند.
همتی بیان كرد: این بیماری امكان دارد در مدتی طولانی بدون علامت باشد كه حدود نیمی از آنان، از بیماری خود اطلاع ندارند اما در خیلی از بیماران در زمان تشخیص، عوارض میكروواسكولار (تخریب رگ های خونی كوچك مثل مویرگ ها) بروز كرده است.
**تاثیر قند بر سلامتی
كارشناس اداره نظارت بر مواد غذایی دانشگاه علوم پزشكی كهگیلویه و بویراحمد اظهار داشت: قند سبب افزایش روند پیری پوست انسان و همین طور سبب آماس و التهاب میگردد.
فاطمه سیاوشیانی پور اظهار نمود: به طوركلی در مواد غذایی 2 نوع قند وجود دارد كه شامل قندهای ساده و قندهای پیچیده میگردد.
وی افزود: قند پیچیده مدت بیشتری طول می كشد تا در داخل بدن تجزیه شود و برای بدن سالم تر است و در كربوهیدرات های طبیعی مثل غلات سبوس دار و میوه ها وجود دارد.
كارشناس اداره نظارت بر مواد غذایی دانشگاه علوم پزشكی استان با اشاره به اینكه زنگ آگهی خطرهای مصرف بیش از حد قند برای انسان به صدا در آمده است، اظهار داشت: قند طبیعی موجود در میوه و سبزیجات خوب است و مشكل زمانی آغاز میگردد كه بیشتر از میزان سفارش شده قند افزوده شده در غذاها و نوشیدنی ها را مصرف می نماییم.
سیاوشیانی پور با اشاره به اینكه مصرف قند و شكر سبب مبتلاشدن به دیابت، چاقی و مشكلات بسیاری برای سلامتی میگردد اظهار داشت: بیشتر پزشكان بر این باورند كه مصرف قند به تنهایی منجر به مبتلاشدن به دیابت نمی گردد، اما برخی از تحقیقات ارتباط نزدیك بین مصرف قند و دیابت را نشان می دهند.
این كارشناس تغذیه اضافه كرد: دیابت نوع یك و 2، بر روی توانایی بدن برای تنظیم سطح قند خون تاثیر می گذارد، اما مصرف قند منجر به دیابت نوع یك نمی گردد.
وی ابراز كرد: دیابت نوع یك، نوعی بیماری خود ایمنی است كه بدن به سلول های تولیدكننده انسولین حمله كرده و بلا به این سلول ها توانایی بدن در مدیریت سطح قندخون را تضعیف می كند.
سیاوشیانی پور دیابت نوع 2 را پیچیده تر دانست و اظهار داشت: قند و شكر به صورت مستقم منجر به دیابت نمی گردد، اما مصرف قند اضافی، وزن را افزایش داده و چاقی عاملی در مبتلاشدن به دیابت است.
كارشناس اداره نظارت بر مواد غذایی دانشگاه علوم پزشكی استان اشاره كرد: افرادی كه قند زیاد مصرف می كنند، اگر بدن آنها شرایط مبتلاشدن به دیابت را داشته باشد، به این بیماری مبتلا می شوند.
سیاوشیانی پور اشاره كرد: زمانی كه فردی دیابت دارد، مصرف بیش از اندازه قند، علائم بیماری را تشدید كرده كه در این صورت باید سطح قند خون كنترل شود.
** نقش خانواده ها در كنترل دیابت
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشكی استان اظهار داشت: تمام خانواده ها به صورت بالقوه تحت تاثیر دیابت قرار دارند، بدین سبب آگاهی از علائم، نشانه ها و عوامل خطر برای انواع دیابت برای كمك به تشخیص زود هنگام بسیار حیاتی می باشد.
ابراهیم نعیمی با اشاره به اینكه تشخیص و درمان اولیه برای جلوگیری از عوارض دیابت و دستیابی به سلامت نقش مهم و كلیدی دارد، اضافه كرد: حدود نیمی از مبتلایان كه هم اكنون با دیابت نوع 2 زندگی می كنند تشخیص داده نشده اند.
وی عنوان كرد: در سند ملی پیشگیری و كنترل بیماریهای غیر واگیر، ایران متعهد شده كه سیر صعودی بیماری دیابت را تا سال 1404 هجری شمسی متوقف نماید و دسترسی به این هدف، تنها با همكاری تمام نهادها و سازمان های در رابطه با سوژه دیابت و اطلاع رسانی همگانی در زمینه اهمیت بیماری دیابت امكان پذیر خواهد بود.
وی اظهار داشت: اطلاع رسانی همگانی در زمینه اهمیت بیماری دیابت در طول سال و بویژه در هفته ملی دیابت كه همانند سال های گذشته از 19 تا 25 آبان ماه نام گذاری شده است و شعار امسال روز جهانی دیابت كه بصورت 2 سال متوالی « (دیابت و خانواده ) بوده و تمام فعالیت های صورت گرفته طبق برنامه روز شمار هفته دیابت با همكاری نهادها و سازمان های مرتبط انجام گرفته است.
كارشناس بهداشت خانواده شبكه بهداشت و درمان شهرستان كهگیلویه با اشاره به اینكه بخش عمده ای از مراقبت های بیماری در منزل و در داخل كانون خانواده انجام می شود، اظهار داشت: بدون حمایت خانواده كنترل دیابت بسیار دشوار است.
عصمت نبوی گفت: به سبب اینكه بیماری دیابت تغییرهای زیادی را در ابعاد مختلف زندگی بیماران احداث می كند، بدون حمایت خانواده كنترل آن بسیار دشوار است.
كارشناس بهداشت خانواده شبكه بهداشت و درمان شهرستان كهگیلویه اضافه كرد: استعداد ژنتیكی، اختلال سیستم ایمنی و بعضی ویروس ها و سم ها همچون دلایل مبتلاشدن به بیماری دیابت نوع 1 در بین كودكان و جوانان است.
نبوی با اشاره به هفته ملی دیابت با شعار ' دیابت و خانواده'، اشاره كرد: طی سال های اخیر شیوع بیماری دیابت در جوامع مختلف، این بیماری را به بزرگترین اپیدمی تاریخ تبدیل نموده است.
نبوی اذعان كرد: بی تحركی، تغذیه نامناسب، اضافه وزن و چاقی، سابقه فامیلی، چربی و فشار خون بالا از مهمترین علل مبتلاشدن به بیماری دیابت نوع 2 است.
وی با تاكید بر این نكته كه اثر هورمونی، زمینه ژنتیكی و چاقی از دلایل مبتلاشدن به دیابت حاملگی است، اضافه كرد: 50 درصد بیماران بدون علائم هستند و گاهی وقت ها احتمال دارد با عوارض خودش را نشان دهد كه پرخوری، پرنوشی، پرادراری، خستگی زیاد، لاغری، تاری دید، عفونت های مكرر، ادرار شبانه و تاخیر در بهبود زخم ها را می توان از نشانه های بیماری دیابت دانست.
نبوی بیان كرد: تغذیه مناسب ( مصرف نمك چربی و شكر را كاهش دهند )، داشتن فعالیت بدنی مثل پیاده روی (روزی 30 دقیقه پنج بار در هفته )، كاهش اضافه وزن، كنترل چربی و فشار خون از مهمترین راههای پیشگیری از بیماری دیابت است.
كارشناس بهداشت خانواده شبكه بهداشت و درمان شهرستان كهگیلویه اشاره كرد: از آنجایی كه كنترل مناسب قند خون بیماران تحت عوامل مختلفی قرار دارد و حمایت خانواده بعنوان یكی از این منابع بیشترین تاثیر بر كنترل قند خون را دارد چونكه بخش عمده ای از مراقبت های بیماری در منزل و در داخل كانون خانواده انجام میگردد در نتیجه چون این بیماری تغییرات زیادی را در ابعاد مختلف زندگی بیماران احداث می كند، بدون حمایت خانواده كنترل آن بسیار دشوار است.
در ایران با هدف آشنایی جامعه با بیماری همه گیر دیابت از 19 تا 25 آبانماه به نام هفته دیابت نامگذاری شده است.
گزارش از: عصمت علی یاری زاده
6110
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب