مراكزی در امتداد سلامت روان دانشجویان

مراكزی در امتداد سلامت روان دانشجویان

دكتر ایزی: تهران- سلامت و بهداشت روان دانشجویان در كنار تحصیل علم، همواره برای متولیان آموزش عالی از اهمیت زیادی برخوردار بوده، از این رو نامگذاری هفته ای به این نام هم نشان از درجه اهمیت آن در محیط های علمی دانشجویی دارد.


به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا، فراز و فرودهای دوران دانشجویی یكی از تجربیاتی است كه قشر دانشجو تنها در بطن دانشگاه آنرا تجربه می كنند و این مورد به ندرت در سایر مكان ها تجربه می گردد.
رویارویی با چالش های زندگی دانشجویی كه تحصیل، آموزش، افسردگی، ازدواج، طلاق و گاه مواجهه با مخاطرات مواد روانگردان را به دنبال دارد، راه اندازی مراكز مشاوره و سلامت را در تمام دانشگاه های كشور ضرورتی اجتناب ناپذیر می كرد.

**روز جهانی سلامت روان
دهم اكتبر هر سال (18 مهرماه ) روز جهانی سلامت روان، روز اطلاع رسانی درباره اختلالات روانی و زدودن ذهنیات منفی درباره این اختلالات است.
سازمان امور دانشجویان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هم روزهای 18 تا 24 مهرماه را هفته بهداشت روان در دانشگاه ها با شعار «سلامت روان جوانان: جهان در حال تغییر» نامگذاری كرده است.
هفته بهداشت روان در دانشگاه ها بر آن است دانشجو را تا حد امكان از مسائلی مانند خشونت، سوءاستفاده، مصرف مواد، افسردگی، خودكشی برهاند و با هدایت در راه واقعی تحصیلی، دانشجویان بتوانند به سلامت از گذرگاه مخاطراتِ درون دانشگاهی، رد شوند.
این مداخله گری در تقویت بهداشت روان دانشجویان، تا جایی امكان پذیر شد كه سال قبل بنا به اعلام سازمان امور دانشجویان، 75 هزار دانشجو به مراكز مشاوره دانشگاه ها به علت مختلف رجوع كردند.
طبق آمارهای رسمی بیشتر از 120 مركز مشاوره دانشجویی در دانشگاه های دولتی به همراه بیشتر از 300 شعبه خوابگاهی و دانشكده مشغول عرضه خدمات هستند.

**سلامت روان چیست؟
ابتدا برای آشنایی با سلامت روان باید بدانیم چه تعریفی از بهداشت روان عرضه می گردد. بر مبنای تعاریفی كه كتابچه های مشاوره ای بیان می كنند و توسط سازمان امور دانشجویان برای دانشجویان به چاپ رسیده است، سلامت روان شامل بهزیستی هیجانی، روان شناختی و اجتماعی است كه نحوه تفكر، نوع احساس و شیوه عملكرد فرد را تحت تاثیر قرار می دهد.
با توجه به نقش موثر و تعیین كننده دانشجویان در پیشرفت و اعتلای جوامع، مبحث سلامت روانی در این قشر از اهمیت ویژه ای است.

**مشكلات روان شناختی محیط های دانشجویی
دانشجویان به خاطر ماهیت انتقالی زندگی خود همواره در معرض اضطراب هستند. این عوامل می تواند تلفیقی از محرك های درونی مانند شخصیت و عوامل بیرونی مانند عوامل فشار زای محیطی باشد. فشارها و استرس های مفرط در میان دانشجویان اغلب به شكست تحصیلی، بیكاری، مشكلات سلامت، ضعف در عملكرد، ترك تحصیل و در بعضی موارد حتی به خودكشی و دیگر كشی منجر می گردد.

**مزایای استفاده از مراكز مشاوره دانشجویی
مشاوره و روان درمانی در مراكز خصوصی، به نسبت گران است و شامل بیمه هم نمی گردد. در مراكز مشاوره دانشجویی، افرادی برای عرضه خدمات انتخاب می شوند كه تجربه كار كافی و تحصیلات بالایی دارند.
با اطمینان كافی می توان گفت كیفیت مراكز مشاوره دانشجویی از سایر مشاوره هایی كه در همان شهر یا استان عرضه می گردد به مراتب بالاتر است.
در مراكز مشاوره، انواع خدمات مختلف مشاوره، روان درمانی، روان سنجی، مددكاری، روان شناسی، دارو درمانی و غیره عرضه می گردد. نه تنها به شخص دانشجو بلكه به خانواده هم مشاوره خانواده عرضه می گردد.
پیگیری دانشجویانی كه مشكلات مختلف دارند، چه دانشجویان مشروط، چه دانشجویانی كه مراجعات مختلف به این مراكز دارند در خیلی از مراكز مشاوره دانشگاه ها وجود دارد.
علاوه بر كارگاه های آموزش مهارت های زندگی و آموزش پیش از ازدواج، دوره های آموزشی دیگری هم برای دانشجویان برگزار می گردد مانند كارگاه های آموزش پیشگیری از اعتیاد، پیشگیری از ایدز، مهارت های تحصیلی و غیره.
با وجود توجه جدی مراكز مشاوره دانشجویی به حل مسائل دانشجویان با این وجود نمی توان مسائلی كه آنها در طول تحصیل دست به گریبان هستند و در مواردی منجر به بروز مشكلاتی جدی می گردد را نادیده گرفت.
مسائلی همچون تصمیم به خودكشی، اعتیاد به مواد مخدر و شكست های عشقی.

** خودكشی در دانشجویان
بر اساس آماری كه مركز مشاوره سازمان امور دانشجویان در این كتابچه های راهنما به چاپ رسانده است، خودكشی جوانان دانشجو یكی از انواع صدمه هایی است كه به علت نتایج بسیار مخرب فردی، روانی و اجتماعی توجه زیادی را به خود معطوف داشته است.
نتایج حاصل از پایش های ملی(طرح سیمای زندگی)در سال های اخیر نشان داده است كه حدود 2.5 درصد از دانشجویان مبادرت به خودكشی داشته اند و حدود 19 درصد (13 درصد فكر خودكشی و 6 درصد نقشه خودكشی)فكر یا نقشه برای خودكشی داشته اند.
طبق اعلام سازمان پزشكی قانونی در پنج سال اخیر به صورت میانگین سالی 120 دانشجو بر اثر خودكشی جان خویش را از دست می دهند.
این معضل زمانی بزرگتر می گردد كه بدانیم خیلی از افراد در معرض این خطر می توانستند با شناسایی مناسب توسط دیگران، كمتر در معرض رفتار خودآسیب رسانی خودكشی قرار گیرند.
تعداد قابل توجهی از دانشجویان نیاز به خدمات بهداشت روانی دارند. این غیر از دانشجویانی است كه به دلایل مسائل تحصیلی و ازدواج و ارتباط عاطفی و مواردی از این دست نیاز به خدمات مشاوره ای و روانشناختی دارند.

**اعتیاد دانشجویان به 6 ماده مخدر و دخانیات
قطع به یقین نمی توان استنباط كرد كه تمام دانشجویان در دوران دانشگاه به سمت مواد مخدر و دخانیت سوق پیدا كرده اند چون كه به گواه آمار در خیلی از موارد سن آغاز به اعتیاد در جوانان به روزهای پیش از دانشگاه باز می گردد.
مواد اعتیادآور بسیاری با نام ها و اشكال مختلف وجود دارد كه كنجكاوی یا عدم اطلاعات كافی امكان دارد منجر به مصرف آنها و مشكلات پس از آن شود. شایع ترین مواد اعتیادآور در میان دانشجویان (سیگار و قلیان، الكل، كانابیس، ترامادول و ریتالین) است.
اینكه دانشجویان چه دلایلی برای مصرف مواد مخدر دارند، از جانب مركز مشاوره سازمان امور دانشجویان شامل این موارد می شود: لذت بخش بودن، حس كنجكاوی در مورد اثرات آن، مهمانی و پارتی و دور هم جمع شدن، فشارهای روانی، عزت نفس پایین و در دسترس نبودن مراكز مشاوره و درمان.

**شكست های عاطفی
محیط دانشگاه یك محیط آموزشی است و هدف اصلی آن آموزش علم و دانش است. بدیهی به نظر می آید ارتباطات انسانی در این مجموعه باید در جهت هدف اصلی آن شكل گیرد.
از آنجایی كه شروع دانشگاه با استرس های خاص خود توأم است و سازگاری جدیدی را می طلبد، تولید ارتباطات عاطفی، عاشق شدن و درگیر شدن به لحاظ عاطفی موقعیت دانشجویی را پیچیده تر و پر تنش تر می سازد.
نتایج حاصل از تحقیقات در سال اخیر نشان داده است كه حدود 33 درصد از دانشجویان تجربه شكست عاطفی داشته اند.
ف.ز**1601**


1397/07/21
14:28:12
4852
5.0 از ۵
تگهای خبر: اضطراب , بهداشت , پزشك , تجربه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۳

لینک دوستان دكتر ایزی

دکتر ایزی Drez.ir

تگهای دكتر ایزی

drez.ir - حقوق مادی و معنوی سایت دكتر ایزی محفوظ است

Dr EZ دكتر ایزی

پاسخ به سوالات پزشکی