مدیر گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشكی تبریز:
کرونا به ما آموخت که بلد نیستم چگونه با هم رفتار کنیم
به گزارش دکتر ایزی، آذربایجان شرقی مدیر گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی تبریز با اشاره به اینکه کرونا به ما آموخت که بلد نیستم چگونه با هم رفتار نماییم اظهار داشت: سلامت روان باید اولویت اساسی، جهانی و فراملی در دنیا باشد و تمامی حکومت ها و جوامع انسانی نسبت به این قضیه حساس و معطوف شوند.
دکتر وهاب اصل رحیمی در گفت و گو با ایسنا، اظهار داشت: سلامت روان یکی از مسائل اساسی و مهم در جوامع بشری است که سازمان جهانی بهداشت نیز برای این مساله یک دپارتمان ویژه ای در نظر گرفته و بر این اساس هرسال ۱۰ اکتبر را به عنوان روز جهانی سلامت روان در نظر می گیرند و یک سری اقداماتی را انجام می دهند.
وی افزود: همه ساله شعاری را برای این هفته تعیین می کنند، شعار امسال «سلامت روان و بهزیستی همگانی را در اولویت جهانی قرار دهید» بوده و باتوجه به اینکه در دوران پساکرونا به سر می بریم، جراحات و لطمه هایی به بشر وارد شد که سلامت روان مردم خدشه دار و ضربه دید و ممکنست که نتایج آن مدت های طولانی باقیمانده بماند و عوارض آن وجود داشته باشد.
اصل رحیمی تصریح کرد: در کشور ما ۱۸ الی ۲۴ مهر هفته سلامت و روان نامگذاری و برنامه هایی برای آن در نظر گرفته اند و هر روز آن نام خاصی دارد.
وی اظهار داشت: دوشنبه ۱۸ مهر ماه، تحت عنوان ﻧﻘﺶ ﺳﯿﺎﺳﺖ ﮔﺬﺍﺭﺍﻥ ﺑﺮ ﺗﺤﻘﻖ ﻋﺪﺍﻟﺖ ﺩﺭ ﺳﻼﻣﺖ نامگذاری شده است؛ عدالت و ادراک آن در جامعه از مولفه های اساسی است که در شادکامی و امیدواری انسان ها نقش اساسی ایفا می کنند تا مردم بدانند عدالت نسبی برقرار است و افراد بر حسب ظرفیت ها جایگاهی برای مشارکت در کارهای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی دارند.
وی افزود: بخش اعظمی از این امر در تامین نیازهای بشری همچون نیاز به تامین امنیت سالم، دسترسی به منابع شخصی، مسکن، تغذیه، ازدواج و مجموعه آنها است که اگر سیاستگذاران جوامع به این قضیه معطوف و دسترسی را آسان کنند که هر فردی به حد وسع خود بصورت سهل و آسان به قوت لایموت برسد، مولفه سلامت روان شکل گرفته است.
مدیر گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی تبریز خاطرنشان کرد: سه شنبه ۱۹ مهر ماه، روز ﻧﻈﺎﻡ ﻣﺮﺍﻗﺒﺖ ﻫﺎﯼ ﺑﻬﺪﺍﺷﺘﯽ ﺍﻭﻟﯿﻪ، ﺭﻭﯾﮑﺮﺩﯼ ﻋﺪﺍﻟﺖ ﻣﺤﻮﺭ ﺑﺮﺍﯼ ﺩﺳﺘﺮﺳﯽ ﺑﻪ خدمات ﺳﻼﻣﺖ ﺭﻭﺍﻥ نامگذاری شده است؛ نظام مراقبت های بهداشتی اولیه در کشور ما ساختاری دارد که قسمتی از آن عدالت در سلامت را تا حدود زیادی تامین می کند و باید سیستم سلامت به تقویت در زمینه سلامت روان توجه بیشتری داشته باشد.
وی اظهار داشت: در کشور ما بیش از ۳۰۰۰ روانشناس در مقطع ارشد و بالینی برای مراکز بهداشت تربیت شده اند که تعداد آنها در استان ما ۱۲۰ نفر است و این وضعیت، بستری را فراهم می آورد تا دسترسی به سلامت روان فراهم گردد.
وی اضافه کرد: چهارشنبه ۲۰ ﻣﻬﺮ ماه، روز ﺳﻼﻣﺖ ﺭﻭﺍﻥ ﻭ ﺑﻬﺰﯾﺴﺘﯽ ﻫﻤﮕﺎﻧﯽ ﺩﺭ ﺩﻭﺭﺍﻥ ﭘﺴﺎﮐﺮﻭﻧﺎ نامگذاری شده است؛ در دوران شیوع کرونا مخاطرات بسیاری بر بشر تحمیل شد و ارتباط درون خانواده محدود شد و یک سری رفتار پرخاشگرانه شکل گرفت و روابط درون خانوادگی به چالش کشیده شد و فهمیدیم که بلد نیستیم باهم چگونه رفتار نماییم.
رحیمی در ادامه بیان کرد: قبل از شیوع کرونا زمان کمتری در خانه بودیم و ارتباط زیادی باهم نداشتیم اما زمانی که قرنطینه شد و موظف شدیم ماه ها در یک ساختمان زندگی نماییم، ارتباطات بیشتر شد و به مشکل برخوردیم.
وی افزود: چندین اقدام مهم باید انجام شود؛ مهارت ارتباطی را برای مواقع بحرانی بازبینی نماییم، مهارت والدگری را اصلاح مهارت فرزند پروری باردیگر بازبینی نماییم و تامین زندگی سالم در مواقع بحرانی مبتنی بر قرنطینه را بازآفرینی نماییم.
وی متذکر شد: در دوران شیوع کرونا برای جلوگیری از سرایت به بهداشت فردی حساس شدیم و همیشه با الکل دستان خودرا میشستیم؛ وسواس و اضطراب بیماری شکل گرفت که از همه چیز واهمه داشتیم.
مدیر گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی تبریز اظهار داشت: روابط اجتماعی و روابط درون خانوادگی محدود شد، اضطراب اجتماعی و استرس ناشی از مشکلات اقتصادی و استرس محیط آموزشی بر ما تحمیل شد و لازم بود جهان بصورت عام و کشور ما بصورت ویژه بعد از شیوع کرونا برنامه ریزی هایی داشته باشد.
وی اضافه کرد: یکی از اشکالات اساسی ما بعد از شیوع کرونا مخاطراتی بود که سیستم سلامت را درگیر کرد و بخش اعظمی از کادر بهداشت اضطراب و فرسودگی شغلی را تحمل کردند.
وی اظهار داشت: پنجشنبه، ۲۱ ﻣﻬﺮ ماه، روز ﺗﺄﺛﯿﺮ ﺭﻭﺍﺑﻂ ﺳﺎﻟﻢ ﻭﺍﻟﺪﯾﻦ ﻭ ﻓﺮﺯﻧﺪﺍﻥ ﺩﺭ ﺗﺤﮑﯿﻢ ﺧﺎﻧﻮﺍﺩﻩ نامگذاری شده است؛ خانواده هسته اساسی توسعه جامعه است، جامعه ای که خانواده محور نباشد و شاخصه سالم نداشته باشد، سر به منزل مقصود نخواهد برد و توسعه آن در پرده ابهام خواهد بود.
رحیمی تصریح کرد: ایجاد خانواده سالم و شاخصه آن با هدف تحکیم و قوام خانواده
باید مورد توجه قرار گیرد؛ پس موضوعی تحت عنوان فرزند پروری و بهبود روابط والدگری بین فرزندان و والدین و همین طور روابط همسری سالم را پیگیری و چند محور را پیشنهاد کرده ایم.
وی اضافه کرد: جمعه، ۲۲ ﻣﻬﺮ ماه روز ﺳﻼﻣﺖ ﻣﻌﻨﻮﯼ ﻭ ﭘﯿﺸﮕﯿﺮﯼ ﺍﺯ ﺑﯿﻤﺎﺭﯼ ﻫﺎﯼ ﺭﻭﺍﻧﭙﺰﺷﮑﯽ نامگذاری شده است؛ سلامت معنوی یک ظرفیت منحصر به فردی است که هر انسانی باید داشته باشد؛ هر قدم و حرکت ما در جامعه تاثیر دارد و بعداً از ما سوال خواهد شد که چه کار کردید، چگونه به همدیگر کمک کردید و این مدلول بخشی به زندگی است.
وی خاطرنشان کرد: معنویت فقط نماز و روزه نیست، نگاه جهان بینی است که ما را دل بسته دنیا می کند تا به عنوان جامعه انسانی این مجموعه را توسعه دهیم و بدانیم عبث و بیهوده نیستیم؛ قسمتی از آن در خدا باوری و بخشی در دین باوری و حرکت در مجموعه آموزه های دینی است و بخش اعظم آن در صلح و دوستی است که به خود و جامعه شفقت داشته و باهم مهربان باشیم.
مدیر گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی تبریز تصریح کرد: ﺷﻨﺒﻪ ۲۳ ﻣﻬﺮ ماه، ﻧﻘﺶ ﺳﺎﺯﻣﺎﻥ ﻫﺎﯼ ﻣﺮﺩﻡ ﻧﻬﺎﺩ ﻭ ﺍﻧﺠﻤﻦ ﻫﺎﯼ ﻋﻠﻤﯽ ﺩﺭ ﺍﺭﺗﻘﺎﯼ ﺳﻼﻣﺖ ﺭﻭﺍﻥ ﻭ ﺑﻬﺰﯾﺴﺘﯽﺟﺎﻣﻌﻪ نامگذاری شده است؛ در جهان امروز مبنای حرکت و پیشرفت مبتنی بر مردم است، هر جامعه ای که مردم محور باشد و بتواند اجزای جامعه را در قالب تشکل مردم نهاد توسعه دهد، سرمایه اجتماعی قوی دارد.
وی افزود: زمانی که نهادهای مدنی غیر دولتی و غیر سازمانی را می بینیم که در دل مردم شکل گرفته اند باید سازمان های مردم نهاد را که بر پایه عشق و احساس درونی خود مردم شکل گرفته و بدنبال توسعه خدمات اجتماعی و فرهنگ جامعه هستند قدر بدانیم و نقش آنها را در سلامت روان تعریف نماییم که در این حوزه در دانشگاه علوم پزشکی تبریز مرکزی را اختصاص داده ایم که در زمینه های مختلف فعالیت می کند و بدنبال آن هستیم تا این نهادها را توانمند کرده و مشکلات سلامت را به آنها منتقل نماییم.
وی افزود: ﯾﮑﺸﻨﺒﻪ ۲۴ ﻣﻬﺮ ماه، ﺧﻮﺩﻣﺮﺍﻗﺒﺘﯽ ﻭ ﻧﻘﺶ ﺁﻥ ﺩﺭ ﺍﺭﺗﻘﺎﯼ ﺳﻼﻣﺖ ﺭﻭﺍﻥ ﺟﺎﻣﻌﻪ نامگذاری شده است؛ حالا راهبردهایی که سازمان جهانی بهداشت در زمینه سلامت روانی معرفی کرده این است که انسان ها زمانی می توانند سالم باشند که مسئولیت سلامت خودرا بر عهده بگیرند که تحت عنوان خود مراقبتی گفته می شود.
رحیمی متذکر شد: حدودا بیش از ۹۵ درصد جمعیت استان ما تحت پوشش روانشناسان است و به ازای ۲۰ تا ۳۰ هزار نفر یک روانشناس داریم که شامل تیمی از مراقب، بهورز، پزشک و کارشناس ارشد سلامت روان است و در زمینه های مختلف پروتکل هایی داده شده است که موظفند خدمات را بصورت رایگان عرضه کنند اما شاید مراجعین در صف انتظار بمانند چونکه مراجعه زیاد است.
وی افزود: در جامعه ما در حوزه ی موضوع مشکلات روانی یک مشکل اساسی تحت عنوان برچسب زدن وجود دارد برای مثال این روانی است، داروهای خودرا نخورده، این افسرده است این را با حالتی می گوییم که انگار آبروی ما را می برد.
وی اضافه کرد: وقتی غمگین هستیم یعنی روابط ما بهم خورده است و باید تنظیم شود باید به این باور برسیم که همچنان که در بیماریهای دیگر به پزشک مراجعه می نماییم وقتی حال ما نیز خوب نیست باید به روانشناس مراجعه کنیم؛ انگ اجتماعی از بیماریهای روان پزشکی باید برداشته شود در غیر این صورت شاهد افزایش بیماریهای روانی، توسعه مشکلات و بیمارستان های روانپزشکی خواهیم بود.
مدیر گروه سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی تبریز همین طور تصریح کرد: انسان متشکل از جسم و روان است هم چنان که جسم لطمه دیده و قابل پیشگیری است، روان هم قابل درمان است روانشناسان هم برای این امر تربیت شده اند چونکه این مشکلات قابل مهار است.
وی افزود: ۳۵ درصد اختلالات روان پزشکی در دنیا وجود دارد و هر عاملی که راندمان ما را کم کند بار بیماری است و بیمار بار را به جامعه تحمیل می کند بدین سبب اگر بخواهیم جامعه ما توسعه یافته باشد باید سلامت روان را در اولویت قرار دهیم.
وی اظهار داشت: سلامت روان موضوعی همگانی است و همه در قبال آن مسئول هستند، در جامعه ما در زمینه اقتصاد باید خبرها به شکلی دسته بندی شوند که مردم را اوج ناامیدی قرار ندهد، جامعه ما باید نسبت به سلامت روان مطالبه گر شود.
رحیمی در آخر اشاره کرد: ۷۰ درصد مراجعان مراکز بهداشتی درمانی را ارزیابی روان شناختی کردیم که از بین آنها نزدیک به شش درصد اختلالات روان پزشکی پیدا کرده اند که بر طبق آمار باید ۲۵ درصد می بود اما مردم به علت انگ اجتماعی، وضعیت روانی خودرا اعلام نمی کنند. از این شش درصد ۵۵ درصد افسردگی و ۲۰ درصد اضطراب داشتند و حال اگر جامعه با ما همراه می شد رقم بالاتر می شد.
منبع: دكتر ایزی
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب